maandag, januari 17, 2011

bleu monday

Maandag, get yourself together dag!

Maandag, een zoals ik er al zoveel heb gekend.
de dag na het weekend, de dag voor de rest van de week.

Wanhopig en nog moe van het weekend probeer je jezelf bij elkaar te rapen,
Er moet gebeld worden en je wil weten welke afspraken je hebt.

Losse flarden uit het weekend schieten in je hoofd voorbij als je je afvraagt waar bvb je agenda is gebleven, je pinpas, portefeuille of je telefoon.

Later blijkt dat je je pinpas kan ophalen bij je stamkroeg omdat je hem vannacht daar hebt gelaten als borg. Het gene impliceert dat je je portefeuille al eerder die avond kwijt bent geraakt of gewoon niet kon vinden.

Je gedachten worden onderbroken door het geluid van je telefoon, In je broekzak.
Je broek vind je aan het voeteneind van je bed, uit de pijpen hangen als dooie rupsjes je licht-roze  sokken en je kan de vergelijking met je zelf niet onderdrukken.

Bij nadere inspectie van je telefoon zie je je laatst gebelde nummers en realiseer je je dat je naast je portefeuille ook je eigenwaarde bent verloren vannacht door om 5 uur "bepaalde iemanden" te bellen.

Get yourself together maandag.. De dag waarop je vooruit wil kijken maar geremd word door het verleden dat je dwingt terug te kijken.

En zelfs de get your self together maandag kent een nog donkerder broertje.
Een eendagsvlieg maar de zwaarste onder de maandagen. Bleu monday!

Get yourself together blue monday, de dag waarop we terug kijken, verder dag alleen een weekend.
De dag waarop we terug kijken op alles wat we  recent verloren hebben in onszelf.

goede voornemens die verloren zijn gegaan, 3 weken na data, dromen die we hebben laten varen, kansen die we hebben gemist door eigen incompetentie en desalniettemin, ruggengraat die we niet getoond hebben toen het zo nodig was.

En nadat je al snel van jezelf geconstateerd hebt dat je waardeloos bent, als vriendin, moeder, vrouw, schoondochter, en werknemer
wil je je beste vriendin bellen om uit te huilen, en om te horen wat er mis is aan haar.

want ik bedoel.. waardeloos was je toch al en het voelt altijd beter als je niet in je eentje waardeloos bent. Gedeelde smart is halve smart zeggen ze altijd, en dat zeggen ze niet voor niets denk ik dan maar.

Okee, maar je wil dus even lekker zeuren en huilen en je zielig voelen en bevestigd krijgen dat je helemaal niet waardeloos bent.. je toets het nummer van je beste vriendin in, en de telefoon gaat 1 keer over.. daarna. stilte
Is je batterij op!
en ligt de oplader nog bij je vriendje, Je start je computer op maar je internet verbinding loopt vast want ja, bij de UPC is het ook bleu monday.

( toch wil ik als kritische noot erbij zetten dat ik de UPC ervan verdenk ergens in een kelder ook blauwe dinsdag woensdag, donderdag en vrijdag te hebben! )

Dus zet je het op een huilen, je verliest jezelf in puur medelijden en hiermee bevestig je dat alles wat je daarvoor over jezelf hebt gedacht nu waar is! Dit is de puurste daad waar het donkere broertje van Maandag op wachtte, de daad waar hij zich mee voed. zelfmedelijden!

Want op het moment dat het even tegen zit, en ja dat is dan vaak op een maandag
en 1 keer per jaar zit het precies op die maandag heel veel mensen tegen,
juist dan krijg je de kans ruggengraat te tonen.
je krijgt de kans je borst vooruit te tonen, je neus in de lucht te steken en vooruit te kijken. Om te leren van het verleden en het anders te doen. En alles wat we verloren hebben weer te vinden!

De dag die ons kwetsbaar maakt maar niet onverslaanbaar.
Wel net kwetsbaar genoeg om eerlijk naar onszelf te kunnen kijken.
Get yourself together blue monday is de dag waarop je een heldere kijk krijgen in het verleden en het heden. Dus laat je er niet door kisten maar misbruik het!

wedden dat het heerlijk voelt!

ps, wanneer je voor een slok melk naar de koelkast loopt, die nagenoeg leeg is, word je daar in eerste instantie heel chagrijnig van, totdat je beter kijkt en naast een half stuk aangevreten Brie je portefeuille vind.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten